A Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat minden évben kiemelten kezel egy-egy témát, mely az egész eseményt végigkíséri és alapjaiban meghatározza. Idén az alábbi két témára fókuszálunk.

A fémművesség

Az idei Mesterségek Ünnepén egy igazán ősi mesterség kerül középpontba: az ember első háziállatai között volt a juh is, így a lehullott, majd később nyírt állatszőrök feldolgozására már az ősi időkben sor került. A nemezkészítést a közép-ázsiai pásztornépeknek köszönhetjük, így került a honfoglaló magyarok által a Kárpát-medencébe is ez a „tudás”, amelyet ma hobbiból és hivatásszerűen is nagyon sokan használnak.

A hagyományok szerint idén megrendezésre kerülő tematikus kiállításon is a gyapjúé lesz a főszerep, változatos, érdekes, rendhagyó gyapjúból készült tárgyakkal. Természetesen lesznek olyan bemutatók, ahol megnézhetik a látogatók a különböző technikákat, a gyerekek sem maradnak ki az élményből, hiszen a játszóházban korhatár nélkül részt vehetnek a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban, megtudhatjuk, milyen a gyapjúmosás, hogyan festünk növényekkel, mit jelent a bottal felverés, kézi fésűvel fésülés, nemezelés, szövés-fonás. 

Érkezz viseletben!

Világszerte a legnagyobb divatházak, legtrendibb divatikonok is hódolnak a magyar népművészet remekei előtt. Miért ne tennénk mi is? A tavalyi felhívásunkat ezért ismét közzétesszük: viseletben érkező látogatóinkat ezúttal is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várjuk, ahol profi stáb örökíti meg az öltözékeket, amelyek közül legalább egynek autentikus viseletnek kell lennie. A 4 nap alatt készült fotókat idén is szakmai zsűri értékeli majd a rendezvény után és a fotók tanúsága szerinti legharmonikusabb viselőit értékes nyereményekkel díjazzuk majd. A díjazottak között szakmai zsűri döntése alapján 1-1 db 50 000 Ft, 40.000 Ft, 30.000 Ft és 5 db 15.000 Ft értékű ajándékutalványt ítélünk oda, amelyeket a Mesterporta üzletében lehet levásárolni 2013. december 31-ig.

Érkezz hát idén is viseletben, hogy esélyed lehessen egy remek díjra!