A Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat minden évben kiemelten kezel egy-egy témát, mely az egész eseményt végigkíséri és alapjaiban meghatározza. Idén az alábbi két témára fókuszálunk.

A fémművesség

Kiemelt téma: fémművesség; kiállítás – és műhelybemutatók az Újvilág Kertben

2014-ben a választás a FÉMMŰVESSÉG mesterségre esett, melynek bemutatására az Újvilág Kertben megépített mobil kiállítótérben illetve a körülötte lévő műhelyekben kerül sor.

A kiállítás és műhelybemutatók szakmai felügyeletét olyan szakemberek képviselik, akik maguk is a fémművesség valamely mesterségének jeles képviselői, úgymint: Tarjányi József késes népi iparművész, Pongrácz Zoltán a „Tűzzel-Vassal” Fesztivál szakmai szervezője, Takáts Zoltán kovács mester, a Magyarországi Kovácsmíves Céh céhmestere és az Öntödei Múzeum.

A kiállításon az alábbi műfajok zsűrizett alkotásai lesznek majd láthatók: kovács, fegyverkovács, késes, rézműves, ötvös, tűzzománc valamint a pásztorkultúrához kapcsolódó mesterségek.

A kiállításmegnyitó időpontja: augusztus 16. szombat, 16.00 - a kiállítást megnyitja: Dr. Pandúr Ildikó, muzeológus, Iparművészeti Múzeum, ötvös osztály

A fémművesség számos műhelytitkába is betekinthet a közönség. A fesztivál ideje alatt az alábbi műhelyek várják majd az érdeklődőket: őskohászati műhely, harangöntő műhely, ólomkatona készítés, éremütés, damaszkolás, borbély, kovács és fegyverkovács műhely valamint tojáspatkoló műhely. A kiállítást és bemutatókat szakmai előadások, filmvetítések kísérik.

Bemutatók:

ólomkatona öntés

augusztus 16-17. 11-12; 13-14; 16-17 óra között

augusztus 18-19.  16-17 óra között

augusztus 20. -  11-12; 16-17 óra között

Filmvetítés a fémműves témákban, mindennap 17-19 óráig folyamatosan
Helyszín: Újvilágkert, kiállítótér

Filmek:

  • Az öntöde utolsó munkanapja
  • Mecenzéf
  • Harangöntő
  • A harangöntésről
  • Szekérkészítés
  • Beszélgetés Végh László bognármesterrel
  • Beszélgetés Cservenák László mátészalkai múzeum igazgatóval
  • Tüzihegesztés

 

Célunk továbbra is, hogy bemutassuk az Európában oly ritka, élő kézművességet, mely mögött a régmúlt emberének találékonysága, ízlése és kitartása is érződik.

 

 Érkezz viseletben!

Világszerte a legnagyobb divatházak, legtrendibb divatikonok is hódolnak a magyar népművészet remekei előtt. Miért ne tennénk mi is? A tavalyi felhívásunkat ezért ismét közzétesszük: viseletben érkező látogatóinkat ezúttal is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várjuk, ahol profi stáb örökíti meg az öltözékeket, amelyek közül legalább egynek autentikus viseletnek kell lennie. Az 5 nap alatt készült fotókat idén is szakmai zsűri értékeli majd a rendezvény után és a fotók tanúsága szerinti legharmonikusabb viselőit értékes nyereményekkel díjazzuk majd. A díjazottak között szakmai zsűri döntése alapján 1-1 db 50 000 Ft, 40.000 Ft, 30.000 Ft és 5 db 15.000 Ft értékű ajándékutalványt ítélünk oda, amelyeket a Mesterporta üzletében lehet levásárolni 2014. december 31-ig.

Érkezz hát idén is viseletben, hogy esélyed lehessen egy remek díjra!